• Italiano (IT)
    • English (UK)
IED Design Factory Barcelona

IED Design Factory Barcelona

by Franconi Architects

 

The work is the result of reform and rehabilitation of the former textile factory Macson in Barcelona. The new School of Design has four plants in order to stimulate creative experimentation and dialogue between users and disciplines. The building has extensive and flexible spaces distributed between the first and last floor that facilitate intervention and teamwork among students and teachers. The rest of the building also accommodates the new offices, classrooms and workshops tailored to the different areas of training in Fashion, Design, Visual Communication and Management for creative industries.

The intervention preserves and integrates the industrial character of the building, a textile factory built in 1952 in the neighborhood of Gracia. The original structure, the industrial look of the building and its functionality are reflected on the large and bright spaces like the hall, on the fashion studios (that match the original factory spaces) and on the recessed walls and the discovered ceilings which let us learn about the old building. The organization and access to the new site comes from the antique courtyard where loading and unloading works took place on the old factory.

This element takes an architectural dimension by organizing various geometric planes. Its design (finished in treated pine wood) is characterized by a series of ramps and stairs, supported on a metal lattice structure, which is organized around a central ramp. In addition, this design allowed us to solve the original height difference between reception and the street. The new open hall offers the possibility to access to the building from a variety of ways and from different points, a metaphorical reflection on the learning process of the student.

Each part of the building promotes the relationship between users and their different spaces. The patio invites the student to access to the lobby with a subtle fluidity achieved by various elements. On the one hand reduced the walls between inside and outside, thanks to the glazed entrances that also favor natural lighting and visual continuity. On the other hand the perception of correspondence between the patio floor and the ceiling of the lobby, and finally, by the offices with translucent walls that are sensed in the background.

The original factory had various problems for reusing due to the isolation of certain parts of the building that prevented fluidity and continuity with the rest of spaces. The incorporation of new internal stairs and emergency stairs solved communication problems. The emergency stairs, besides being a service element, becomes protagonist of the central courtyard.

The practical work is a key point in the formation of IED, therefore 752 m2 are destined to do workshops and laboratories adapted to each area. The workshops are located on the top floor to allow ventilation and natural lighting, a privileged location to demonstrate the importance of experimentation. The set and multimedia laboratories are located in the basement of the building, formerly dedicated to storage, since no natural light is needed, but are distributed by glass walls to convey fluidity and avoid rambling space.

The construction of the new headquarters has been a challenge for architects, students, teachers and workers who have worked together on various projects during the design of the building. Constant dialogue with students and executives has been the key to identify the needs of a modern and innovative School of Design.

 

Italian Contribution to the project

Illuminating enineering project in collaboration with ARTEMIDE.

Lighting procurement: ARTEMIDE.

  • Franconi Architects

    Franconi Architects

    Name:
    Franconi Architects
    Address:
    Calle Napols 337 - Barcellona
    Contract:
    Bar/Restaurants, Government buildings, Houses, Industries, Offices, Real Estate, Residential, Schools and Universities, Stores
    Industry:
    Design studies
    Business/product:
    Architects
    Web Site:
    www.franconiarchitects.com
    Email:
    Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. E' necessario abilitare JavaScript per vederlo.
     
SCROLL TO TOP